www.forsikringsbutikken.no

Kjøp god forsikring til lave priser på www.forsikringsbutikken.no
eller ring 24 14 96 00

mandag 28. november 2011

25 milliarder i erstatninger i skadeforsikring

Det totale erstatningene i skadeforsikring ble 24,5 milliarder kroner i årets ni første måneder, ifølge FNOs skadestatistikk. Det er om lag uendret i forhold til samme periode i fjor, men en økning på 11,7 prosent i forhold til 2009.

Kilde: FNO  

4,5 Milliarder opp i røyk




Forsikringsselskapenes totale erstatningsutbetalinger etter brann for bolig og næringsliv ble 4,5 milliarder kroner i årets ni første måneder. Det er en økning på 4,7 prosent sammenlignet med 2010 ifølge ny statistikk fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

Kilde: FNO

Vannskade hvert sjuende minutt



De siste årene har vannskader i leiligheter, hus og hytter slått alle rekorder. Etter årets ni første måneder er erstatningsutbetalingene etter vannskader på hele 1,8 milliarder kroner.
– Sprengte vannrør på grunn av frost har i flere tilfeller forårsaket skader på rundt en million kroner, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).


Kilde: FNO

Bilde: Sintef

500 skader etter helgens uvær

Forsikringsselskapene har så langt fått melding om 500 skader etter helgens uvær. Det tilsvarer erstatninger på rundt 50 millioner kroner. Tallet vil stige i dagene som kommer. Når vannet har trukket seg tilbake vil det bli tydeligere hva slags skadeomfang vi får, sier Tonje Westby, kommunikasjonssjef i Finansnæringens Fellesorganisasjon – FNO.



FNO administrerer Norsk Naturskadepool, hvor alle skadeforsikringsselskaper i Norge er medlemmer.

I tillegg kommer erstatninger som utbetales fra Statens naturskadefond som følge av skader på private bruer, veier og annen infrastruktur.
- Det ser ut til at det er flest næringseiendommer som har blitt skadet av stormen, men erfaringsmessig vil vi få inn skademeldinger knyttet til privat eiendom og løsøre i den nærmeste uken. Når vannet har trukket seg tilbake er det mulig å få taksert skadene, opplyser Westby.
Dersom bygning eller løsøre er skadet som følge av flom eller storm skal du ta direkte kontakt med forsikringsselskapet ditt, som så vil sende en takstmann.

Alle med brannforsikring

Alle bygninger og løsøre som forsikres mot brannskader blir automatisk også forsikret mot naturskade. Dette følger av naturskadeforsikringsloven. Gjennom denne ordningen er du sikret erstatning ved naturskade som følge av skred, storm, flom, stormflo, jordskjelv og vulkanutbrudd.

- Norge har i mange år vært forskånet for store naturskader, sier Westby. Av naturskader i Norge er det mest flom og stormskader.

Den siste store flommen var på Østlandet i 1995 og forårsaket 6900 skader og rundt 940 millioner kroner i erstatninger. I tillegg til flommen i 1995 hadde vi nyttårsstormen på Nord-Vestlandet i 1992 som ga 33 000 skader og 1,3 milliarder kroner i erstatninger.

Med klimaendringer er det sannsynlig at vi vil se mer ekstremvær og dermed flere naturskadehendelser i årene fremover.

Lovpålagt


Den norske naturskadeforsikringen er en lovpålagt forsikringsordning. Alle som tegner brannforsikring på eiendom og innbo har dermed også en naturskadedekning. Maksimal erstatningsramme for en naturskadehendelse er 12,5 milliarder kroner.

Lik premie for alle

Premien som alle må betale er lik uansett om du bor i en høyblokk i Oslo eller i et flom-, vind- eller rasutsatt område på Vestlandet.Naturskadepremien er for tiden 0,08 promille av brannforsikringssummen. Eksempelvis vil eieren av en bolig som er forsikret for 2 millioner kroner betale 160 kroner i naturskadedekning.
I tillegg til naturskadeforsikringen, som dekker bygningsskader og løsøre, kan øvrige forsikringer komme til anvendelse utover det som dekkes av poolen, f.eks. dekning av redningsutgifter, avbruddstap, bil- og båtskader.

Statens naturskadefond

Skader på privat eiendom som ikke kan forsikres kan søkes dekket gjennom Statens naturskadefond (veier, bruer, jord, skog).


Kilde: FNO

tirsdag 22. november 2011

Rekordlave innbruddstall



Forsikringsselskapenes erstatningsutbetalinger etter villainnbrudd i årets ni første måneder har gått ned med hele 41 prosent i forhold til samme periode i fjor. Verken erstatningene eller antall villainnbrudd har vært lavere i årets ni første måneder tidligere, ifølge statistikk fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

Kilde: FNO

Små forsikringsselskap tar markedsandeler

Premiestatistikken for skadeforsikring fra FNO viser at små selskaper har tatt markedsandeler fra de store de siste årene. Flere nye selskaper i markedet bidrar til hard kamp om kundene.

Premiestatistikk skadeforsikring 3. kvartal 2011

Kilde: FNO

tirsdag 15. november 2011

Tips og gode råd for brannsikring



På tide med en ny utsendelse av FNO's gode råd angående brannsikring nå som vi går inn i en den mørke og kalde årstiden.

Brannsikring
  • Montér varslingsutstyr, dvs. røykvarsler. Det anbefales minst én optisk varsler i hver etasje eller FG-godkjent alarmanlegg. Varslingsutstyr er påbudt!
  • Manuelt brannslokkeutstyr skal være lett tilgjengelig, dvs. brannslange (fast montert) som rekker inn i alle rom og/eller håndslokkerapparat (minimum 6 kg ABC). Slokkeutstyr er påbudt!

    For boliger oppført etter 1.7.2010 må røykvarslere i bolig dekke områdene kjøkken, stue, sone utenfor soverom og tekniske rom. Det må være minst én røykvarsler pr. etasje. Det er også krav til at røykvarsleren skal være tilkoblet strømnettet. Dette kravet har ikke tilbakevirkende kraft.
  • Kontrollér jevnlig at utstyret virker. Det er krav til kontroll av slokkeutstyr utført av kompetent person, se www.rvh.no.

  • Gjør deg og familien kjent med mulige rømningsveier, og avtal en fast møteplass ved brann. Planlegg hva dere skal gjøre når det begynner å brenne, og gjennomfør øvelse.
  • Velg brannhemmende materialer i bygning, innredning og klær. Det finnes mange typer brannhemmende maling, tekstiler og bygningsmaterialer i handelen.
  • Vurdér anskaffelse av en fast brannstige hvis det er langt ned til bakken fra vindu og balkong.
  • Husk at levende lys, røyking, fyrverkeri, brennbare væsker, feil ved elektriske apparater og installasjoner eller feil bruk av disse forårsaker mange branner. Følg bruksanvisningen, reparer eller skift ut feil apparater og installasjoner med én gang.
    Piper og ovner
    • Gamle teglsteinspiper blir svært varme under fyring og må ikke dekkes til med eller pålegges tapet og lignende.
    • Utetthet mellom pipe og ovnsrør kan gi farlige gnister.
    • Lekkasjer fra oljerør og kraner er lettantennelige og vanskelige å slukke når det tar fyr.
    Kjøkken
    • Tørrkoking står for en betydelig andel av brannene.
    • Fettet i ikke rengjorte kjøkkenvifter tar lett fyr når det oppstår ild eller stor varmeutvikling på komfyren.
    • Kaffetrakter og brødrister bør ikke stå med støpselet i når de ikke brukes. Ved jordfeil kan det utvikles stor varme fra disse.
    • For lite plass bak kjøleskap og fryser hindrer varmefrigjøring fra kjøleribbene.
    Belysning
    • Bruk av sterkere pærer enn angitt gir farlig temperaturstigning i lampeskjerm og lampesokkel:
    • Spotligths med halogenpærer avgir svært mye varme og må monteres slik at det blir tilstrekkelig lufting rundt.
    • Dersom pærene går etter uforholsmessig kort tid er det et tegn på spenningsfeil, som må rettes.
    Våtrom
    • Det har oppstått flere branner i vaskemaskiner og tørketromler. Slike maskiner må bare brukes når man er hjemme og er våken.
    • Tørketrommelen kan bli overarbeidet dersom ikke lo-filteret renses med jevne mellomrom.
    Sikringsskap
    • Løst tilskrudde sikringer kan gi varmeutvikling.
    • Varme sikringer eller svidde, sotete ledninger er et tegn på at det er noe galt med det elektriske anlegget. Må sjekkes med én gang.
    Hvis det brenner
    • Husk at menneskeliv er langt viktigere enn materielle verdier.
    • Hvis du straks kan lokalisere branntilløpet så gjør derfor bare ett realt forsøk på å slukke.
    • Lykkes du ikke med en gang, så få med deg alle i huset ut i sikkerhet. Husk at små barn kan finne på å gjemme seg i skap eller under sengen ved panikk.
    • Varsle brannvesenet, 110, og andre personer som kan være i fare.
    • Bruk en rømningsvei som ikke er fylt av røyk.

    • Gå rett til avtalt møteplass og sjekk at alle er på plass.

    mandag 7. november 2011

    God omtale i årets ESPI - undersøkelse



    Nemi forsikring har ingen egen post, men vi deler beste score i testen med bl.a. Storebrand og Terra.